2023年3月17日 配信
昨年後半から新しい挑戦を始めた。
それはハゼ釣りだ。江戸前のハゼ釣りは遡れば万治2年(1659)、松平大和守直矩(なおのり)が江戸湾で行ったハゼ釣りが記録として残っている。江戸時代には一日で1000匹以上釣れたなどとも言われている誰でも楽しめる釣りだ。
僕の師匠はYouTube のばぜ釣専門家の398さん。
下町を中心にハゼ釣りを極めている方である。まだお目にかかったことはないが、彼の運営する398ワールドチャンネルを塾聴して勉強している。そして、ついに398ワールドよりハゼ釣り専用のオリジナル延べ竿「トーキョーマハぜPro」を購入
年が明けて早速延べ竿おろしと銘打って、川崎の運河に出かけた。
釣果はご覧の通り、19.5センチの落ちハゼを始め、なかなかいいサイズのハゼが釣れた流石398さんのこだわり延べ竿「トーキョーマハぜPro」は、あたりを敏感に伝えてくれた。
夜は、、久しぶりに本格的に料理を作った。先ずは、マハゼを捌いて、エビや野菜の材料と共に天ぷらにして、七草粥と一緒に美味しく頂いた。
新年初の自炊江戸前料理となった
In the latter half of last year, I started a new challenge.
It is goby fishing. The record of goby fishing dates back to the Edo period to 1659, when Matsudaira Yamatomori Naonori fished for gobies in Edo Bay. During the Edo period, it is said that more than 1,000 goby were caught in a single day, so anyone can enjoy this type of fishing.
My teacher is Mr. 398, who specializes in goby fishing on YouTube. He is a master of goby fishing mainly in downtown Tokyo. I have not met him yet, but I have been studying by listening to his 398 World Channel. And finally, I️️ purchased an original extended pole “Tokyo Mahaze Pro” exclusively for goby fishing from 398 World.
As soon as the new year started, I went out to the canal in Kawasaki as a “pole unloading” event.
At night, I cooked a real meal for the first time in a while. First, I processed the goby fish and made tempura with shrimp and vegetables, and enjoyed it with rice porridge eaten on the seventh day of the New Year.
It was the first self-cooked Edo Style dish of the Year of the Rabbit
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